Wetenschapscarrousel 2017, een terugblik.

 

Op vrijdag 22 september was het zover, de jaarlijkse wetenschapscarrousel voor studenten en alumni heeft weer een rondje gedraaid. De middag begon met een strijd tussen studenten fysiotherapie- en verplegingswetenschap om de communicatorprijs, gevolgd door de uitreiking van de scriptieprijs onder masterstudenten logopediewetenschap. Onder de drie genomineerden (Erik Hersbach, Carlijn de Hilster en Anne Kornman) werd door Gerda Bruinsma de winnaar uitgeroepen: Carlijn de Hilster met haar scriptie over de psychometrische eigenschappen van de Dutch Naming Test II!!!

Op de bekendmaking van deze welverdiende winnaar volgde een lezing van Yvonne van Essen. Yvonne nam ons mee in de wereld van verschillende innovaties die zich voordoen in de zorg. Een greep uit de nieuwste snufjes zijn de ‘Elsa Speak-app’ om de uitspraak van het Engels te verbeteren en de ‘Nini speech-app’, waarmee stotteraars elkaars vloeiendheid kunnen beoordelen tijdens het spreken. Ook in opmars is het digitale schrift, waarin ouders terug kunnen schrijven naar de logopedist. Dit kan het papieren schrift vervangen en de ouderbetrokkenheid mogelijk verhogen.

Er volgde een E-healthdiscussie met de zaal waarbij de voordelen ervan naar voren kwamen. Het geeft de patiënt eigen regie, de patiënt kan oefeningen op eigen tempo, plaats en tijd doen en het scheelt reistijd.

Yvonne vertelde over blended behandeling, een combinatie van face-to-face behandeling en verschillende tools die online te gebruiken zijn. Een voorbeeld hiervan is een nieuw platform voor online dyslexiebehandeling: Skribbel ®. Dit lokte een discussie uit over blended behandeling versus volledige online behandeling, spelelementen en (soms eentonige) beloningssystemen in apps, automatische terugkoppeling van de score naar de logopedist en de effectiviteit van blended behandelingen vergeleken met een alternatieve behandeling. Al met al was het een boeiende lezing die mede door het enthousiasme van Yvonne en haar interactie met de luisteraars goed aansloeg.

Na een pauze en een aantal posterpresentaties volgde de kers op de taart van de wetenschapscarrousel: uit alle posterpresentaties van zowel master- als premasterstudenten verplegings- fysiotherapie-, en logopediewetenschap werd de winnaar uitgeroepen: onze enige echte premasterstudent logopediewetenschap Marije Hofs – van Kats! Haar posterpresentatie met de titel ‘Zingen, bidden, spreken; Melodisch ritmische therapie bij ernstige subacute globale afasie: een case report’ stak boven alle andere posters uit en won de posterprijs.

Op deze legendarische overwinning volgde de 25e Mebius Kramer lezing, dit jaar gegeven door prof. Susan Michie (professor of Health Psychology en Director van het ‘Centre of Behaviour Change’ aan de University College Londen. Zij vertelde de toehoorders over gedragsverandering en gaf ‘tools for thought and practice’.

De dag werd afgesloten met een feestelijke borrel en genoeg stof om over na te praten.