Online Meet the Author bijeenkomst 13 december 2022.

Logoscientia organiseert op dinsdag 13 december 2022 de vijftiende online “Meet the author” bijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn na aanmelding vrij toegankelijk voor logopedisten, logopediewetenschappers en andere geïnteresseerden. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken wisselende auteurs hun gepubliceerde wetenschappelijk artikel. De bijeenkomsten duren ongeveer een uur en starten met een pitch van 5 tot 10 minuten door de auteur. Aansluitend wisselen aanwezige deelnemers met de auteur en elkaar van gedachten over het artikel en de toepasbaarheid van de inhoud in de praktijk.

Deze keer spreken Eline Alons en Lotti Dijkhuis naar aanleiding van het artikel “Development and Diagnostic Accuracy of a Shortened Dutch Naming Test for People with Aphasia Using Item Response Theory.” (Alons, E., Dijkhuis, L., van Tuijl, P., & van Ewijk, L. (2022). Archives of clinical neuropsychology : the official journal of the National Academy of Neuropsychologists, acac057. Advance online publication.)

Als inleiding op het artikel schrijven ze: De Nederlandse Benoem Test (NBT) is een veelgebruikte test om woordvindproblemen te diagnosticeren bij mensen met afasie. De test geeft veel informatie over de aanwezigheid, ernst en aard van de woordvindstoornis. Echter, de test bestaat uit 92 afbeeldingen en is daarmee relatief lang. Dit maakt de test minder geschikt voor bijvoorbeeld een korte screening op aanwezigheid van woordvindproblemen. Om deze reden is onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een verkorte, screenende versie van de NBT.
Bij een grote sample van 510 personen met afasie en 192 gezonde proefpersonen is de NBT afgenomen en is vervolgens de statistische methode Item Respons Theorie (IRT) toegepast. Hiermee zijn de beste items die iets zeggen over de aanwezigheid van woordvindproblemen geselecteerd. Dit artikel beschrijft het proces van deze ontwikkeling.
Tijdens de MtA bijeenkomst beantwoorden wij graag de vragen die jullie hebben over dit proces, of over de klinische/praktische toepasbaarheid van de NBT-screening.

Ben je geïnteresseerd in deze studie / dit onderwerp? Heb je vragen of ideeën over de toepasbaarheid? Welke discussiepunten zou je willen inbrengen? Meld je aan via het onderstaande aanmeldformulier. Je bent van harte welkom!

De meeting wordt gehouden via Microsoft Teams* en start om 19:30 u. (Digitale inloop is vanaf 19:15 u.).

Voor deelname aan de meeting ontvangt u achteraf een certificaat met 2 niet geaccrediteerde punten.

Aanmelden kan t/m 7 december 2022.

* U kunt deelnemen via de Teams app of via uw web browser. De ervaring leert dat deelnemen via inbellen met de telefoon problemen geeft bij het volgen van presentaties. Logoscientia is op geen enkele wijze aansprakelijk, wanneer het niet lukt een verbinding tot stand te brengen. Geen ervaring met MS Teams? Op de website van Microsoft vindt u hier, hier en hier informatie.

Aanmeldformulier “Meet the Author” bijeenkomst.

De aanmelding is helaas gesloten.

Ben of ken je een auteur die recent een artikel heeft gepubliceerd? Meld diegene of jezelf aan bij secretaris@logoscientia.nl, dan nemen wij contact op!