Online “Meet the Author” bijeenkomst 12 januari 2021

Deze bijeenkomt is geweest. Klik hier voor een verslag.

Logoscientia organiseert op dinsdag 12 januari 2021 de vierde online “Meet the author” bijeenkomst.
“Meet the Author” bijeenkomsten zijn na aanmelding vrij toegankelijk voor logopedisten, logopediewetenschappers en andere geïnteresseerden.
Tijdens deze bijeenkomsten bespreken wisselende auteurs hun gepubliceerde wetenschappelijk artikel. De bijeenkomsten duren ongeveer een uur en starten met een pitch van 5 tot 10 minuten door de auteur. Aansluitend wisselen aanwezige deelnemers met de auteur en elkaar van gedachten over het artikel en de toepasbaarheid van de inhoud in de praktijk.

Deze keer vertelt Dr. Lenie van den Engel-Hoek naar aanleiding van haar artikel “Mastication Problems and Dysphagia In 4 Patients with Treacher Collins Syndrome Due to Affected Orofacial Muscles.”, dat september 2019 gepubliceerd werd.

Als informatie vooraf schrijft Dr. Lenie van den Engel-Hoek:
“Het artikel is een voorbeeld van een case series design. Dit soort onderzoek wordt in de medische wereld gebruikt om bepaalde problemen te identificeren. Binnen de logopedie (en zeker als het om kinderen gaat) is een RCT vaak moeilijk uit te voeren. We zijn daarom vaak op zoek naar de onderliggende afwijkende mechanismen. Daarmee kunnen we een zogenaamde ‘mechanism based’ therapie ontwikkelen. In de onderzoeken die ik de afgelopen jaren uitvoerde was het onderzoek bij kinderen met SMA (een spierziekte) daar een voorbeeld van: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19933981/. We lieten zien dat slikproblemen bij spierziektes een andere aanpak vragen dan bijvoorbeeld bij spasticiteit of CVA. Het artikel over 4 kinderen met een zeldzame aandoening (Treacher Collins) heeft eenzelfde insteek. Aan de hand van dit artikel kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden van dit design voor het logopedisch werkveld.”


Ben je geïnteresseerd in deze studie / dit onderwerp? Heb je vragen of ideeën over de bruikbaarheid? Welke discussiepunten zou je willen inbrengen?
Meld je dan aan via het onderstaande aanmeldformulier en praat met Lenie en met elkaar over de toepasbaarheid in de dagelijkse praktijk.

De meeting wordt gehouden via Microsoft Teams* en start om 19:30 u. (Digitale inloop is vanaf 19:15 u.).

Voor deelname aan de meeting ontvangt u achteraf een certificaat met 2 niet geaccrediteerde punten.

Aanmelden kan t/m 8 januari 2021.


* U kunt deelnemen via de Teams app of via uw web browser. De ervaring leert dat deelnemen via inbellen met de telefoon problemen geeft bij het volgen van presentaties. Logoscientia is op geen enkele wijze aansprakelijk, wanneer het niet lukt een verbinding tot stand te brengen. Geen ervaring met MS Teams? Op de website van Microsoft vindt u hier, hier en hier informatie.



Aanmeldformulier “Meet the Author” bijeenkomst.

De inschrijving is helaas gesloten.

Ben of ken je een auteur die recent een artikel heeft gepubliceerd? Meld diegene of jezelf aan bij secretaris@logoscientia.nl, dan nemen wij contact op!