Abstract Marloes Lagarde, MSc.

Het gebruik van echo‐opnames van de orale en faciale spieren in de logopedische diagnostiek van eet‐ en slikproblemen bij kinderen

 M.L.J. Lagarde, MSc1

Dr. L. van den Engel-Hoek1

 1 Radboudumc, afdeling Revalidatie

Dysfagie komt veel voor bij kinderen met neuromusculaire aandoeningen (NMA)(1). De slik- en kauwproblemen worden veroorzaakt door zwakte van de orofaciale spieren ten gevolge van veranderingen in de structuur van de spieren. Echografie kan gebruikt worden om de dikte en de structuur (echogeniciteit) van de spieren te bepalen. Uit eerder onderzoek blijkt dat echografie een geschikte methode is om te differentiëren tussen gezonde orofaciale spieren en de orofaciale spieren van een patiënt met NMA (2).

De echobeelden kunnen gebruikt worden bij het logopedisch onderzoek van kinderen met NMA, zodat bepaald kan worden welke spieren aangedaan zijn. Hiermee kunnen problemen bij het kauwen en het slikken worden verklaard. Met de informatie over de oorzaak van de problemen kunnen op de patiënt afgestemde adviezen worden gegeven.

In de presentatie zal ingegaan worden op het verzamelen van normaalwaarden bij gezonde proefpersonen tussen 6 maanden en 5 jaar oud, het vergelijken met afwijkende spieren en de interpretatie. Aan de hand van casuïstiek zal de meerwaarde van deze methode binnen de logopedische diagnostiek aan bod komen.

  1. van den Engel-Hoek L, de Groot IJM, de Swart BJ, Erasmus CE. Feeding and Swallowing Disorders in Pediatric Neuromuscular Diseases: An Overview. Journal of Neuromuscular Diseases. 2015;2(4):9.
  2. Van Den Engel-Hoek L, Van Alfen N, De Swart, BJM, De Groot IJM, Pillen S. Quantitative ultrasound of the tongue and submental muscles in children and young adults. Muscle Nerve 2012;46(1):31-38.